EXAMEN SUMAR DE URINA SI SEDIMENT URINAR

Aceasta analiza permite explorarea functiei de excretie a rinchiului prin determinarea densitatii urinii , identificarea prin reactii calitative a componentilor patologici urinari , analiza sedimentului urinar.
Prelevarea probei de urina se poate face la nivelul unei unitati sanitare sau la domiciliu.
Se preleva prima urina de dimineata , fiind mai concentrata , dupa o prealabila toaleta , in dispozitive pentru recoltare din material transparent , inert fata de constituienti urinari, fara urme de detergenti, de unica folosinta . Recoltarea se face in recipiente de plastic sau sticla de 30-60 ml iar la copii in recipiente mici speciale sub forma unor pungi cu benzi adezive. In vederea recoltarii probei de urina , pacientului i se va explica modalitatea de recoltare fara o contaminare cu secretia vaginala, sperma, par pubian, pudre, uleiuri, lotiuni, colectare de urina din scutece .
La barbati dupa o prealabila toaleta a mainilor si a glandului cu apa si sapun, va sterge cu o compresa sterila glandul de la uretra catre exterior, arunca primul jet de urina la toaleta si recolteaza apoi din jetul urmator in container fara a-l contamina.Dupa recoltare jetul urmator se arunca in toaleta.
La femei –pacienta se spala pe maini cu apa si sapun, este sfatuita sa se aseze peste toaleta , sa puna un tampon in orificiul vaginal pentru a nu contamina proba de urina cu secretiile vaginale; zona genitala se spala cu apa si sapun si cu o compresa sterila pacienta trebuie sa curete meatul uretral si zona inconjuratoare.Pacienta este sfatuita sa indeparteze cu degetele labiile externe, ca jetul urinar sa nu ia contact cu parul pubian . Arunca primul jet de urina in toaleta si recolteaza jetul urmator in container, fara a-l contamina.
La copii – se separa picioarele copilului , se asigura ca zonele pubiana si perineala sunt curate, uscate si fara mucus; nu se aplica pudre, uleiuri sau lotiuni pe piele; se recolteaza in pungi de recolta pediatrica, la fete tragandu-se usor perineul pentru a intinde cutele pielii si apasandu-se ferm zona adeziva de jur imprejurul zonei genitale externe, astfel ca rectul sa fie separat; la baieti se pune punga peste penis, aplicand zona adeziva pe perineum. Containerul se verifica periodic ( la 15 minute).
Se recomanda ca imediat dupa colectare containerele cu probe sa se inchida bine cu capac.

Examenul sumar de urina reprezinta o analiza de „screening” in aprecierea starii de sanatatea a fiecarui pacient. Spre deosebire de alte investigatii care se adreseaza unui anumit sistem si aparat din organism, examenul sumar de urina ne poatea da date si despre alte afectiuni: metabolice(diabet, guta ), cardiace, hepatice( ictere de diverse feluri-mecanic, infectios ) sau ne ajuta in urmarirea tratamentului in alte afectiuni ( leucemii, neoplazii cu alte localizari decat tractul urinar ).
Un examen macroscopic si microscopic executat corect ne da indicatii privitoare la localizarea afectiunilor – rinichi, bazinet, ureter, vezica urinara, asa cum a reiesit din cele expuse la capitolul citire si interpretare. Completat cu examenul bacteriologic al urinii , avem o imagine completa a efectuarii corecte a acestui examen.
Cele mai precise determinari se obtin folosind esantioane proaspete de urina .Daca esantionul de urina contine acid ascorbic , rezultatele masuratorilor pentru glucoza si sange pot fi mai mici decat valorile lor reale. Nu pot fi obtinute rezultate corecte daca pacientul este sub tratament cu medicamente sau in cazul in care se observa hematurie in proba de urina.
In cazul unui regim echilibrat , urina este in mod normal usor acida. Este net acida in cazul unui regim alimentar cu carne si usor alcalina in cazul regimului vegetarian.
Urina este acida in diabetul zaharat si in insuficienta renala.Este mai alcalina dupa varsaturi abundente, in timpul resorbtiei edemelor , in infectiile urinare si dupa administrarea de medicamente alcaline , ape minerale alcaline.
In mod normal, urina are o densitate cuprinsa intre 1,015 – 1,025. Exista variatii fiziologice in functie de aportul si eliminarea apei. Densitatea urinii este mai mica in cazurile de poliurie si mai mare in oligurie. In cazuri patologice, densitatea urinii este crescuta ( boli cardiace, diabet zaharat ). Densitatea urinii este un indicator al capacitatii de concentrare a rinchiului , fiind scazuta in insuficienta renala.
In mod normal, urina nu contine decat urme de proteine ( albumine si globuline ce provin din plasma ) care nu pot fi decelate prin tehnicile uzuale. Proteinurii patologice apar in afectiunile renale , boli ale cailor urinare, stari febrile, intoxicatii, boli cardiace, ictere.
Reactii fals positive se observa in terapia diabetului cu antidiabetice orale.
In mod normal , in urina glucoza se afla in urme dar poate apare in cantitati crescute dupa ingerarea unor cantitati mari de glucide sau la persoanele cu glicozurie renala.
Cca 40% din gravide prezinta o meliturie in a doua jumatate a sarcinii. Glicozuriile patologice sunt caracteristice pentru diabetul zaharat. De asemenea, urina pacientilor care primesc doze mari de penicilina, streptomicina, oxitetraciclina sau fac injectii intravenoase cu polivinilpirolidina si dextran poate reduce sarurile metalice.
Corpii cetonici ( acetone, acidul acetoacetic si acidul beta-hidroxibutiric ) apar in urina in diabetul netratat, febra, diaree si varsaturi, boli hepatice, inanitie.
Urina normala nu contine decat urme de bilirubina care nu da reactii de identificare pozitive. Cresterea eliminarii urinare a bilirubinei apare in icterele prin obstructia cailor biliare si in icterele prin hepatita.
Eliminarea urinara crescuta de urobilinogen apare in urmatoarele situatii :
1) hemoliza exagerata; icter hemolitic; anemie pernicioasa; hipersplenism.;
2) tulburarea functiei hepatice: ictere hepato-celulare, hepatite, necroze hepatice, intoxicatii cu chloroform si tetraclorura de carbon, ciroza portala;
3) ictere prin obstructie, doar in stadiile precoce, cand obstructia nu este completa.
In urina apare fie hemoglobina libera ( hemoglobinurie ) , fie hematii ( hematurie ).Diferentierea se poate face numai prin examenul microscopic al sedimentului urinar. Hematuria poate aparea in boli ale cailor urinare sau in boli hemoragice. Cand cantitatea de sange este mica, urina este rosie, clara iar daca este mare, culoarea urinii este rosu inchis. Uneori, cand hemoglobina este transformata in hemiglobina, urina este bruna.


Hemoglobinuria apare in cazul unor procese hemolitice masive, in care hemoglobina nu poate fi transformata in pigmenti biliari si trece prin filtrul renal, fiind eliminata in urina. Distrugeri masive de hematii pot apare in : infectii grave, intoxicatii, arsuri grave, crize de malaria, marsuri fortate, anemii hemolitice, diferite forme de sifilis, enzimopatii eritrocitare. Urina este in general rosie sau rosu inchis si contine, pe langa hermoglobina, proteine, oxalate de Ca si adesea pigmenti biliari.

PRET: 18 RON

NOU!

Laboratorul MEDISENSE deschide al doilea punct de lucru, aflat in proces de acreditare ISO 15189:2013, cu analizoare noi, moderne.

Incepand cu 15 martie ne puteti gasi si la sediul din strada Stefan cel Mare nr. 24D (la parterul blocului City Residence)

Sari la conținut