25-OH vitamina D

ALTE NUME:

MATERIAL RECOLTAT:

INDICAȚII DE RECOLTARE:

PREȚ: 

25-OH vitamina D

Vitaminele D sunt importante pentru buna funcționare a organismului și sunt sintetizate prin expunerea la lumina soarelui. Cele mai importante sunt vitaminele D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol), dar nici una dintre acestea nu au activitate biologică ca atare – trebuie metabolizate de organism.

25-OH vitamina D (calcidiol) este un astfel de produs metabolic, cu o activitate biologică limitată, dar cel mai bun indicator al statusului vitaminei D în organism.

Nu există încă un consens științific privind nivelul optim al vitaminei D în organism. Dar deficitul sau excesul acesteia se manifestă prin afecțiuni diverse, precum osteoporoza, rahitismul sau hiperparatiroidismul secundar. Deficitul de vitamina D se asociază și cu un risc ridicat de infecții, insuficiență cardiacă, depresie, preeclampsie sau afecțiuni maligne.

Cauzele unui nivel suboptim de 25-OH vitamina D includ:

  • expunere insuficientă la soare;
  • aport alimentar inadecvat;
  • deficit de absorbţie a vitaminei D la nivel intestinal (ciroză biliară, sindrom de intestin scurt, insuficienţă pancreatică exocrină, boala Crohn, fibroză chistică, boala celiacă);
  • catabolizare crescută a vitaminei D (tratament cu barbiturice şi anticonvulsivante, hiperparatiroidism primar);
  • pierderi crescute de vitamina D (sindrom nefrotic, dializă peritoneală);
  • reducerea activităţii 25-hidroxilazei hepatice secundara unor boli hepatice severe

Tratamentul deficitului de vitamina D constă în administrarea următoarelor preparate:

– colecalciferol (vitamina D3); administrarea zilnică timp de 3 luni a 1000 UI determină o creştere cu 10 ng/mL a nivelului seric de 25-OH vitamina D;
– ergocalciferol (vitamina D2); administrat sub forma unor capsule de 50 000 UI5.

În comparaţie cu prevalenţa crescută a deficitului de vitamina D, hipervitaminoza D este rară şi este depistată numai în cazurile de expunere prelungită la doze mari de vitamina D. Această condiţie se caracterizează clinic prin anorexie, greaţă, vărsături, diaree, hipotonie, nefrolitiază, tulburări de ritm cardiac, iar ca modificări ale testelor de laborator se înregistrează hipercalcemie şi hiperfosfatemie severe, precum şi valori scăzute ale parathormonului.

Valori de referinţă

  • Carenţa: ≤ 20 ng/mL
  • Nivel insuficient: 21-29 ng/mL
  • Nivel optim: 30-55.5 ng/mL
  • Factor de conversie: 1 ng/mL = 2.496 nmo/L1
  • Limita de detecţie – 4 ng/mL

Alătură-te echipei Medisense în Bacău!

De peste 20 de ani oferim servicii medicale profesioniste într-unul dintre cele mai moderne laboratoare din Bacău. Avem echipamente de ultimă generație și o echipă sudată, independentă, responsabilă și orientată spre nevoile pacienților noștri.

Suntem în căutarea unui medic specialist / primar în medicină de laborator (fără microbiologie).

Postul este cu normă întreagă, 7 ore pe zi (8:00 – 15:00), de luni până vineri, în municipiul Bacău.

Pentru mai multe detalii, contactează-ne la tel. 0744 595 202 sau aplică direct pe platforma ejobs.