aPTT

ALTE NUME:

MATERIAL RECOLTAT:

INDICAȚII DE RECOLTARE:

PREȚ: 

aPTT

Prelungirea APTT: toate deficitele congenitale ale caii intrinseci (inclusiv hemofilia A si B, boala von Willebrand), tratament cu heparina nefractionata, inhibitori trombinici streptokinaza, tratament cu anticoagulante orale, deficit de vitamina K, malnutritie, hipofibrinogenemie, afectiuni hepatice, CID, prezenta produsilor de degradare a fibrinei, prezenta anticoagulantilor circulanti, LES si alte boli autoimune, boli maligne, ca reactie la medicamente, dupa transfuzii multiple, in tuberculoza, glomerulonefrita cronica. Scurtarea APTT: poate aparea in cazul unor nivele crescute ale unui singur factor, cel mai adesea FVIII, in neoplasme diseminate (mai putin cand este afectat ficatul), imediat dupa o hemoragie acuta, in stadiile initiale ale CID. In timp ce valori prelungite ale aPTT sugereaza o boala hemoragica, un aPTT scurtat s-a dovedit a fi un predictor independent pentru un risc crescut de deces, tromboza, hemoragie si morbiditate. VALORI BIOLOGICE DE REFERINTA APTT: 23-34 SEC

Determinare grup sanguin ABO si Rh Rezultatul determinarii grupului de sange trebuie citit de 2 persoane si eventual confirmat pe o a doua proba de sange.

Erori datorate hematiilor
a. False aglutinari
– pseudoaglutinarea ( daca citirea se face peste 5 minute, utilizare de solutii macromoleculare, tulburari de coagulare, probe de sange incomplet coagulate, crioglobulinemie si alti factori patologici ) dispare prin reagitare sau adaugarea unei picaturi de ser fiziologic si reomogenizare ; spalarea hematiilor permite efectuarea corecta a probei.

– autoaglutinarea :
a) – prezenta de aglutinine la rece (proba de sange si reactivii se preincubeaza la 37 grade Celsius );
b) hematii acoperite de aloanticorpi ( nou-nascut din sarcina incompatibila, pacient tranfuzat cu sange incompatibil )
– poliaglutinare : septicemii cu bacili gram negativi

b. Aglutinari absente, slabe sau aspect de dubla populatie ( aglutinarea nu este totala, cu prezenta de hematii libere)
– sange vechi
– antigene slabe : nou-nascuti, prematuri
– subgrupe A si B slabe
– atenuarea antigenelor (in leucemii, limfoame, boala Hodgkin)

NOU!

Laboratorul MEDISENSE a deschis al doilea punct de lucru, acreditat ISO 15189:2013, cu analizoare noi, moderne.

Ne puteti gasi si la sediul din strada Stefan cel Mare nr. 24D (la parterul blocului City Residence)