Calcitonina

ALTE NUME:

MATERIAL RECOLTAT:

INDICAȚII DE RECOLTARE:

PREȚ: 

Calcitonina

Informații generale

Calcitonina umană, un hormon peptidic secretat de celulele parafoliculare C din glanda tiroidă, inhibă resorbţia osoasă prin reglarea numărului şi activităţii osteoclastelor. Este secretată ca răspuns direct la nivelurile serice crescute de calciu. Hormonul împiedică apariţia schimbărilor bruşte în concentraţiile serice de calciu şi pierderile excesive ale acestuia.

Constituie un marker tumoral specific şi sensibil pentru diagnosticul şi monitorizarea carcinomului tiroidian medular.

Recomandări pentru determinarea calcitoninei

A. Diagnosticarea carcinomului tiroidian medular clinic manifest la pacienţii cu:

Noduli tiroidieni care au aspect “rece” pe scintigrama tiroidiană, sunt hipoecogeni la ecografie şi cu examen citologic dubios (această formă de neoplazie reprezintă 10% din cancerele tiroidiene);
Diaree refractară la tratament (10-20% din pacienţii cu carcinom tiroidian medular avansat suferă de acest tip de diaree);
Cancer tiroidian caracterizat prin lipsa iodocaptării şi cu histologie neconcludentă: ex. cancer tiroidian anaplazic cu o perioadă de supravieţuire îndelungată.

B. Screening-ul familial în cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar:

Rudele pacienţilor cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2 (MEN2 – în literatura engleză). Se măsoară calcitonina după stimularea cu pentagastrină. În 25% din cazuri carcinomul tiroidian medular face parte din sindromul MEN tip 2 cu transmitere autozomal dominantă.
Pacienţii cu feocromocitom bilateral/unilateral şi/sau familial. 50% din pacienţii cu MEN2 vor dezvolta feocromocitom care poate preceda manifestările clinice de carcinom tiroidian medular.

C. Monitorizarea postoperatorie a carcinomului tiroidian medular. Concentraţia calcitoninei se corelează cu masa tumorală. Dublarea concentraţiei se asociază cu recidiva tumorală.

D. Indicaţii relative:

Tumori neuroendocrine: carcinoid, insulinom, VIP-om, carcinomul pulmonar cu celule mici. Acestea se pot asocia cu secreţie paraneoplazică de calcitonină, situaţie în care determinările de calcitonina pot servi în monitorizare.


Valori de referinţă:

Fete:
3 – 12 luni – < 26.3
1 – 6 ani – < 8.68
6 – 11 ani – < 7.42
11 – 20 ani – < 3.96

Băieți:
3 – 12 luni – < 26.6
1 – 6 ani – < 13
6 – 11 ani – < 9.81
11 – 20 ani – < 4.11

Femei:
Fumătoare – < 7.49
Nefumătoare – < 4.3


Bărbați:
Fumători – < 10.9
Nefumători – < 9.52

Factor de conversie: pg/mL x 0.2926 = pmol/L.

Limita de detecţie – 0.5 pg/mL1.

NOU!

Laboratorul MEDISENSE a deschis al doilea punct de lucru, acreditat ISO 15189:2013, cu analizoare noi, moderne.

Ne puteti gasi si la sediul din strada Stefan cel Mare nr. 24D (la parterul blocului City Residence)