Crioglobuline
Recomandari pentru determinarea crioglobulinelor – depistarea crioglobulinelor la pacienti cu simptome declansate in urma expunerii la frig (purpura, urticarie, necroza digitala, fenomene Raynaud), infectia cronica cu virusul hepatitei C, macroglobulinemia Waldenström, leucemia limfatica cronica, colagenoze. Pacientii cu lupus eritematos sistemic si factor reumatoid negativ care prezinta crioglobuline dezvolta mai frecvent afectare renala decat cei cu factor reumatoid pozitiv si crioglobuline absente1.
Numeroase studii au aratat ca multe cazuri (42-98%) de crioglobulinemie mixta idiopatica (tip II sau III) sunt de fapt secundare infectiei cu virusul hepatitei C3.
Limite si interferente
Testul, fiind calitativ, indica doar prezenta sau absenta crioglobulinelor. Pentru analiza prezentei componentelor monoclonale sau policlonale este necesar testul de imunofixare3.
Rezultate fals pozitive pot sa apara in cazul serurilor lipemice si in situatia in care se folosesc la recoltarea probei vacutainere cu anticoagulant.
Rezultate fals negative pot sa apara daca vacutainerul nu a fost preincalzit la 37ºC, proba nu a fost tinuta la 37ºC pana la formarea coagulului, sau a fost centrifugata la temperaturi mai mici de 37ºC2.