NR RETICULOCITE

ALTE NUME:

MATERIAL RECOLTAT:

INDICAȚII DE RECOLTARE:

PREȚ: 

NR RETICULOCITE

Determinarea numarului de reticulocite ofera informatii despre capacitatea medulara de a sintetiza celule rosii..

VALORI BIOLOGICE DE REFERINTA: 0.5 – 1.5%

Numar crescut de reticulocite (reticulocitoza):
o este indicator de eritropoieza regenerativa (cresterea productiei eritrocitare medulare sub actiunea eritropoietinei; sub stimulare maxima maduva poate produce eritrocite de 6-8 ori mai mult fata de rata normala).
o Hemoragia acuta: debutul si gradul reticulocitozei depind de cantitatea de sange pierduta; de obicei, reticulocitoza apare in a 2a – a 3a zi si ajunge pana la 5-15%.
o Anemia hemolitica: anemia hemolitica imuna (test Coombs +) idiopatica sau secundara, transfuzii de sange incompatibil, boli hemolitice ereditare (defecte membranare eritrocitare: sferocitoza ereditara, eliptocitoza ereditara etc.; defecte enzimatice: deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, deficit de piruvat kinaza etc.), hemoglobinopatii (siclemie, sindroame talasemice etc.), anemii hemolitice dobandite (anemia hemolitica microangiopatica; infectii: malarie, clostridii; agenti chimici si medicamente oxidante/neoxidante; hemodializa; veninuri; hemoglobinuria paroxistica nocturna; anemia hemolitica cu acantocite din bolile hepatice).
o Sindroamele hemolitice usoare se pot asocia cu concentratii normale de Hb si reticulocitoza de 2-5%.
o Anemiile hemolitice acute se pot asocia cu reticulocitoza de >50%.
o In hipersplenism este prezenta o anemie hemolitica usoara cu numar de Rt usor crescut.
o Tratamentul de substitutie cu fier, acid folic/vitamina B12 al anemiilor deficitare in acesti factori: regenerarea eritropoiezei este marcata intr-o saptamana de tratament de cresterea numarului de Rt, iar o reticulocitoza maxima de 10-20% apare dupa 2-4 saptamani de tratament.
o Tratamentul cu eritropoietina: o crestere usoara a nr. de Rt apare dupa 24 ore (cu eliberarea din maduva de Rt imature, mari, cu continut mare de ARN), nivelul maxim este atins dupa 4-6 zile, iar normalizarea survine dupa 8-10 zile.
o Aplazia medulara indusa de medicamente citotoxice: o crestere a nr. de Rt poate precede alti parametri hematologici cu cateva zile.
Numar scazut de reticulocite (reticulocitopenia): apare in anemii non-regenerative, cum ar fi deficitul de fier/folat/vitamina B12, aplazia medulara (deficitul persistent de Rt sugereaza un prognostic prost), anemia din bolile cronice, insuficienta medulara (anemia mieloftizica).
Determinarea numarului de Rt are importanta in special in anemia normocitara. Anemia microcitara cu feritina si saturatie a transferinei normale si nr. de Rt crescut sugereaza o hemoglobinopatie. Reticulocitoza in combinatie cu anemia macrocitara sugereaza deficit de folat/vitamina B12 partial tratat, iar anemia hemolitica poate fi usor macrocitara

PRET: 37 RON

NOU!

Laboratorul MEDISENSE a deschis al doilea punct de lucru, acreditat ISO 15189:2013, cu analizoare noi, moderne.

Ne puteti gasi si la sediul din strada Stefan cel Mare nr. 24D (la parterul blocului City Residence)