Examenul microbiologic din secreții conjunctivale
Informatii generale
Infectiile oculare pot afecta diferitele structuri anatomice ale globului ocular, orbita si organele accesorii de protectie (sprancene, pleoape si glande lacrimale). Ele intereseaza mai frecvent organele anexe (pleoape si conjunctiva) decat globul ocular propriu-zis. Conjunctiva vine in contact strans cu corneea si de aceea se constata adesea o infectie dubla: keratoconjunctivita4. Portajul nazal de Staphylococcus aureus constituie un factor favorizant pentru aparitia conjunctivitei bacteriene.
Microbiota indigena a pleoapelor o reflecta pe cea a tegumentului. Cele mai mari densitati microbiene sunt realizate in glandele pilosebacee si in orificiile glandulare, dominanti fiind stafilococii coagulazo-negativi. Colonizarea glandelor pilosebacee este realizata si de specii de Propionibacterium, precum si de organisme anaerobe. Bacilii difteromorfi fac parte si ei din flora gasita in mod normal pe tegumentul si marginea libera a pleoapelor.
Conjunctiva si corneea prezinta o incarcatura microbiana redusa datorita spalarii prin secretia lacrimala antrenata de miscarile palpebrale.
Recoltarea trebuie sa se efectueze inainte de:
- toaleta fetei, care ar indeparta secretiile si exsudatul conjunctival;
- terapia antimicrobiana, topica sau sistemica (se reduce sansa izolarii agentului infectios) sau corticoterapia (modifica citologia);
- aplicarea solutiei de fluoresceina (denatureaza coloratiile imunofluorescente);
- machiaj (face dificil examenul citobacterioscopic).
Recoltarea se face obligatoriu din ambii ochi, pe tampoane separate.
Transportul probelor si insamantarea trebuie facute imediat, intrucat marea majoritate a germenilor din leziunile conjunctivale au o viabilitate redusa in mediul extern. Pentru determinarea antigenului Chlamydia recoltarea se va face pe recipiente speciale.