Examenul microbiologic din secreții nazale - cultură și identificare bacteriană
EXSUDAT NAZAL – cu antibiograma dupa caz /(examen microscopic nativ si colorat, cultura , identificare bacteriana si fungica )
Informatii generale
Rinita este cauzata cel mai adesea de virusuri (rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale, Coxsackie A) si rareori de bacterii.
Exista microorganisme patogene care se gasesc la nivelul narinelor atat in stare de boala cat si in starea de purtator sanatos.
Examenul microbiologic al exsudatului nazofaringian este indicat pentru depistarea portajului de germeni patogeni in caile respiratorii superioare, depistare solicitata si indicata in scopuri epidemiologice (e.g., stabilirea sursei de infectie, carantinarea purtatorilor sanatosi, evaluarea lucratorilor din industria alimentara).
Recoltarea si transportul probelor
Produsul patologic de la acest nivel este usor de obtinut (metoda neinvaziva) dar are dezavantajul de a fi contaminat cu microbiota saprofita rezidenta.
Tehnica de recoltare
– se aseaza pacientul pe scaun cu fata spre sursa de lumina, gatul in usoara extensie si ceafa sprijinita de spatar sau perete;
– se introduce bland tamponul printr-o nara de-a lungul planseului nazal, pana atinge peretele posterior al nazofaringelui;
– se lasa tamponul pe loc cateva secunde, apoi se roteste usor si se retrage;
– se introduce tamponul in tubul protector prevazut cu mediu de transport (Amies sau Stuart), se eticheteaza si se trimite la laborator.
Recoltarea exsudatului nazofaringian in contextul suspiciunii de sinuzita nu este recomandata, in aceasta afectiune produsul patologic de electie fiind punctia sinusala.
Comunicarea si interpretarea rezultatelor
In laboratoarele noastre se comunica prezenta urmatorilor germeni in exsudatul faringian:
- Staphylococcus aureus – portaj, cu recomandarea tratamentului local in functie de contextul clinico-epidemiologic;
- Streptococcus pyogenes – in orice cantitate;
- Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis – in functie de varsta pacientului;
- Moraxella catarrhalis – se efectueaza doar identificarea, antibiograma nefiind standardizata;
- Klebsiella rhinoscleromatis si Klebsiella ozenae – doar la cererea medicului clinician.