Timp de coagulare
Timpul de coagulare (metoda Bazarov Milian) – este un test de coagulabilitate globala, in care se folosește sange capilar.
Utilizat in trecut ca metoda de rutina pentru monitorizarea terapiei cu heparina el a fost inlocuit in prezent de timpul de tromboplastina parțială activata. Se folosește numai in cazurile in care recoltarea venoasa este imposibila (nou-nascut, copil, colaps venos etc.) fiind un test cu sensibilitate foarte redusa, obtinerea unui rezultat normal neexcluzând existenta unui deficit al coagularii.
Alungirea sa poate indica in general o hipocoagulabilitate sangvina globala. Este prelungit in deficitul sever (< 6%) al oricărui factor plasmatic al coagulării, cu exceptia factorului XII ce este stabilizator al fibrinei si a factorului VII, in afibrinogenemie sau in prezenta unui anticoagulant circulant (inclusiv heparina). Este normal in trombocitopenie, in deficitul de factor VII, in boala von Willebrand, in deficitele ușoare de coagulare indiferent de cauza. Este influențat in sensul creşterii de anticoagulante si tetraciclina si in sensul scăderii de corticosteroizi si adrenalina.
Valori de referință
6 minute – 10 minute
Rezultatele celor doua teste (TS si TC pe lama) permit totusi diferențierea sindromului trombocitopenic de cel hemoragic prin coagulopatie:
– in sindroamele trombocitopenice, TS este prelungit, iar TC este normal;
– In sindraomele hemofilice, TS este normal , iar TC este prelungit.
Confirmarea diagnosticului se face prin efectuarea de teste suplimentare de diagnostic.