Vitamina B12
Informații generale
Cobalamina (vitamina B12) este formată dintr-un tetrapirol plan cu un atom de cobalt central, o grupare nucleotidică (5,6-dimetilbenzimidazol) sub nivelul planului şi o parte prostetică deasupra planului. În funcţie de gruparea prostetică se identifică mai multe forme de cobalamină: metilcobalamina, care predomină în plasmă şi în citoplasmă, adenozilcobalamina, care predomină intramitocondrial, şi ciancobalamina, care este un preparat farmacologic stabil care trebuie convertit în alte forme pentru a fi activ metabolic.
Sursa alimentară de vitamină B12 este reprezentată de produsele animale (carne, lactate, ouă). Cobalamina este eliberată de proteinele de legare din alimente de către pepsină la pH-ul acid din stomac, se leagă de transcobalamina (TC) I salivară; în duoden cobalamina este eliberată sub acţiunea proteazelor pancreatice şi se leagă de factorul intrinsec (FI) (inclusiv cobalamina excretată biliar) produs de celulele parietale gastrice.
Interval de referinţă Vitamina B12
0 – 1 lună: 187 – 1866 pg/ml
1 lună – 12 luni: 168 – 1675 pg/ml
1 an – 12 ani: 354 – 1599 pg/ml
12 – 19 ani: 270 – 1132 pg/ml
> 19 ani: 197 – 771 pg/ml
Limita de detecţie – 50 pg/mL (36.9 pmol/L)5.