ELECTROFOREZA PROTEINELOR TOT

•ELECTROFOREZA PROTEINELOR
Analiza consta in separarea si analiza fractiunilor proteice din serul uman prin electroforeza, pe folie de acetat de celuloza:
– albumina
– alfa -1 globuline
– alfa -2 globuline
– beta – globuline
– gamma – globuline
Valorile unei electroforeze poate varia in functie de varsta, rasa, si sexul pacientului totusi valorile ei pot fi specifice pentru anumite stari de boala. Aici pot fi incluse boli inflamatorii si maligne, gamopatii monoclonale si policlonale legate de boli ale ficatului si boli infantile. Alte boli limfoproliferative si ale sistemului imunitar, deficientele nutritionale sau stadii de recuperare dupa arsuri termice pot fi si ele cauza unor electroforeze anormale.
INTERFERENTE SI LIMITE
•Variatii fiziologice: in sarcina scade albumina si cresc alfa2, beta- si gama-globulinele(Ig G); valori mai scazute ale gama-globulinelor pot fi intalnite la varstnici.
•Medicamente:
Albumina( scaderi): acid valproic, allopurinol, asparaginaza, contraceptive orale, dextran, estrogeni, ibuprofen, nitrofurantoin, prednisone.
Alfa1- globuline (cresteri): testosteron
Alfa 2- globuline: estrogeni, contraceptive orale, fenitoin(cresteri), asparaginaza (scaderi)
Beta- globuline: estrogeni, contraceptive orale (cresteri), asparaginaza (scaderi)
Gama- globuline: tratament citostatic sau imunosupresor (scaderi).
•Interferente analitice;
– o crestere usoara a largimii benzii de albumina poate fi datorata legarii unor medicamente (penicilina) sau a bilirubinei (pacientt cu icter).
– bisalbuminemia tranzitorie (non- ereditara) poate fi intalnita ca rezultat al unui tratament medicamentos sau a unei perturbari metabolice severe( ex. pancreatita)
– benzi monoclonale false pot fi date de: hemoglobina libera, in cazul unui ser hemolizat sau a unei hemolize intravasculare ( banda in zona alfa2-beta), CRP in cantitate mare, fibrinogen( la pacientii tratati cu anticoagulante), in coagulopatii, daca sangele a fost centrifugat inainte de a coagula complet)

PRET: 42 RON

Nou!

Teste rapide (orientative) pentru diagnosticul Gripei (Influenza A si B), si COVID-19 (Antigen SARS COV-2) din exsudatul nazofaringian. Rezultat in aceeasi zi! – Pentru detalii click aici.

Laboratorul nostru ofera testare pentru diagnosticul infectiei COVID-19:

  • RT-PCR, un test care pune in evidenta prezenta virusului SARS-CoV-2 in secretiile infectate recoltate de la pacienti.
  • Teste serologice care pot confirma sau infirma prezenta anterioara a infectiei – anticorpii de tip IgM si cei de tip IgG.
Sari la conținut