CRP

Este un reactant de fază acută care creşte rapid, dar nespecific, ca răspuns la leziuni tisulare şi inflamaţie, fiind un indicator mai sensibil şi mai prompt decât VSH.

CRP este un “trigger” proinflamator în sine deoarece stimulează producţia monocitară de IL-1, IL-6 şi TNF-α. Deşi principala sursa de CRP este ficatul, date recente indică faptul că ţesutul arterial poate produce atât CRP cât şi proteine aparţinând sistemului complementului1. Nivelul CRP poate înregistra creşteri foarte mari (de 100 ori sau chiar mai mult) după traumatisme severe, infecţii bacteriene, inflamaţii, intervenţii chirurgicale sau proliferări neoplazice.

Recomandări pentru determinarea CRP

– evaluarea gradului de activitate a afecţiunilor inflamatorii;

– util în diferenţierea bolii Crohn (CRP crescut) de colită ulceroasă (CRP scăzut) şi a poliartritei reumatoide (CRP crescut) de boală lupică necomplicată (CRP scăzut);

– detectarea precoce a complicaţiilor postoperatorii (infecţii oculte);

– detectarea rejetului grefelor; 

– depistarea de infecţii intrauterine asociate cu ruptura prematură de membrane;

– evaluarea extinderii sau reinfarctizării după IMA;

– monitorizarea tratamentului antibiotic în infecţii bacteriene;

– monitorizarea terapiei antiinflamatorii în boli reumatice.

PRET

NOU!

Laboratorul MEDISENSE deschide al doilea punct de lucru, aflat in proces de acreditare ISO 15189:2013, cu analizoare noi, moderne.

Incepand cu 15 martie ne puteti gasi si la sediul din strada Stefan cel Mare nr. 24D (la parterul blocului City Residence)

Sari la conținut